Olen itsekin tässä vasta niin kokeilutasolla, jotten sen asiantuntevammin ala selittää, mutta kerron omasta ensikokemuksestani ja tuntumastani tähän tekniikkaan. (Huom. tekstin työvaihekuvat ovat kahden eri työn työstämisen ajalta.)
Valitsin näihin harjoitustöihin aiheeksi Lapissa ottamiani karuja ja melko synkkiä valokuvia, joihin itse olen tykästynyt (nämä valokuvat löytyy myös Photograph- kansiosta blogin ylälaidasta).
1.
Käytimme vanerilevyjä pohjana näille töille. Ensin vanerille levitettiin tasaisesti Gel mediumia ja sitten samalla tavalla tulostetun kuvan pintaan (kuvapuolelle) levitettiin sitä yksi kerros.
![]() |
Vanerille on juuri levitetty kerros Gel mediumia. |
Sen jälkeen kuva aseteltiin vanerilevylle geelipuolet kohdikkain ja paineltiin kuva tasaisesti kiinni vaneriin. Tämän vaiheen jälkeen kuvapaperia kuivattiin föönillä tai muulla puhaltimella kuivaksi muutamien minuuttien ajan.
3.
Kun paperin pinta oli kuiva, voitiin siirtyä seuraavaan vaiheeseen, eli otettiin vettä astiaan ja kastellun sienen kanssa alettiin hangata paperia pois vanerilta, jotta saataisiin painettu kuva näkyviin.
Paperin hankaamisessa kannattaa olla aika hellävarainen, ettei painettu kuvapinta irtoile, niinkuin minulla hieman reunoilta.
![]() |
![]() |
Tässä paperia jo irronnut ihan mukavasti, mutta edelleen on nähtävissä poistettavaa paperinukkaa pinnassa. |
Kun kaikki paperinukka oli saatu pois kuvapinnalta ja kuva oli kuivunut, pääsi kuvaa halutessaan työstämään, esim. akryyli tai öljymaaleilla. Koska kollaaseissa materiaalivalinnat ovat melko vapaita, pystyi siihen lisäämään melkein mitä vain, höyheniä, hiekkaa, mitä nyt vain keksitkin. Itse päätin kokeilla paksummalla akryylimaalikerroksella maalaamista ja lisäsin sekaan mikropalloja, jolla voi tehdä pintaan struktuuria. Työn laidoille lisäsin kullan ja kuparin sävyistä maalia.
Kollaasityöt jatkuvat ja toinen näistä powerprint töistä vielä työn alla. --->
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti